The Clients, successful business people, required a spacious home close to the sea, which would accommodate visiting guests as well as their two sons. The site is located in an eco-security estate with very stringent building guidelines which can cramp design somewhat. It is awkwardly shaped, with limited street frontage, but good north-facing orientation. Conceptually the house wraps around a pool courtyard, creating a private, sheltered & sunny outdoor entertainment area. A double-storey was essential to provide the accommodation required on a relatively small site. The entrance hall links to the main passage with an elegant curve which ushers one into the main house. The guest suite is just off to the left on the ground floor, clearly separated from the rest of the bedrooms on the first floor. The main suite is at the north end of the first floor with its own shaded balcony.
street facade The Clients, successful business people, required a spacious home close to the sea, which would accommodate visiting guests as well as their two sons. The site is located in an eco-security estate with very stringent building guidelines which can cramp design somewhat. It is awkwardly shaped, with limited street frontage, but good north-facing orientation. Conceptually the house wraps around a pool courtyard, creating a private, sheltered & sunny outdoor entertainment area. A double-storey was essential to provide the accommodation required on a relatively small site. The entrance hall links to the main passage with an elegant curve which ushers one into the main house. The guest suite is just off to the left on the ground floor, clearly separated from the rest of the bedrooms on the first floor. The main suite is at the north end of the first floor with its own shaded balcony.
entrance hallView looking from the main passage into the entrance hall with the main entrance doors on the left. The three windows in the curved wall animate the space throughout the day as the sun moves on its course.
aerial view The preliminary 3D done during the concept design phase. The pitched roof over the garage was later changed to a flat roof as building heights were exceeded. The single storey entrance hall & garage scale down the bulk of the double storey behind.
pool courtyardThe height of the double-storey is scaled down by the verandah wrapping around on two sides. On the north-facing side, opposite the Living Room, the verandah roof creates a shaded & protected outside 'room' for braais & dining el fresco.
kitchenThe main kitchen facing the open plan dining & living areas. The secondary kitchen, scullery & laundry is discretely off to the left.
staircaseThe timber & steel staircase to the 1st floor. Wood from reclaimed railway sleepers has been used for the treads, with the glass & stainless steel balustrading softening the industrial look of the stair's steel structure.