The Client had recently bought a house dating from the 20’s which had remained unchanged for forty years. The brief was to essentially gut & refurbish the entire main house, with new bathrooms throughout, and a new, remodelled kitchen. There was also a need for more space which translated into a modern flat-roofed extension, fitting neatly beneath the existing eave & extending into the back garden area. This accommodated a larger kitchen at the higher level, overlooking a sunny, north-facing living room & entertainment area at the lower level. By orientating the extension at right angles to the main house and facing north, these spaces are shielded from the prevailing south-easter, while facing the deck & pool with views to the city beyond. It was decided to separate the project into two phases, the first being the refurbishment & kitchen extension, & the second, the construction of the living & entertainment areas at the lower level. Midway through Phase II, the Client had to relocate her business, so the living room was transformed, (quite effortlessly), into a hair salon: Mooi. See www.mooihairsalon.co.za

living & entertainment spacesThe Client had recently bought a house dating from the 20’s which had remained unchanged for forty years. The brief was to essentially gut & refurbish the entire main house, with new bathrooms throughout, and a new, remodelled kitchen. There was also a need for more space which translated into a modern flat-roofed extension, fitting neatly beneath the existing eave & extending into the back garden area. This accommodated a larger kitchen at the higher level, overlooking a sunny, north-facing living room & entertainment area at the lower level. By orientating the extension at right angles to the main house and facing north, these spaces are shielded from the prevailing south-easter, while facing the deck & pool with views to the city beyond. It was decided to separate the project into two phases, the first being the refurbishment & kitchen extension, & the second, the construction of the living & entertainment areas at the lower level. Midway through Phase II, the Client had to relocate her business, so the living room was transformed, (quite effortlessly), into a hair salon: Mooi. See www.mooihairsalon.co.za

new kitchenView of the new kitchen with brass trim providing a lovely accent, (Client's request). The high-level strip windows bring in plenty of light. Reconstituted stone was used for the counter tops. The marble with grey & pale yellow veining pick up on the colours selected for the kitchen. All drawers & doors on touch sensitive release with no visible hardware. The existing oregan pine floors were sanded down to raw timber & sealed with a light white sealant giving a fresh, contemporary look.
main en suiteThe new main en suite bathroom with the original oregan floors sealed to match a white wash finish. The brass trim accent brought into the double vanity complemented very well by the brass-finish framed mirror.
view to lower levelLooking from the kitchen at the higher level into what was to be the Living Room, now the hair salon, Mooi. High level windows on both sides allow for cross-ventilation, while those on the south side capture the views of Table Mountain.
salon to deckView from the Living Room/Salon to the entertainment deck with built-in braai, protected & shaded outdoor dining area under patio roof, & pool to the left. The Cemcrete floor; the sealed plaster back wall & the raw concrete roof slab provide a neutral, but engaging backdrop for the rich colours of the timber joinery; the detail in the mirrors & the intricate light fittings.
pool deck looking inLooking back in from entertainment deck. The metal sheeted roof over the patio provides protection from the sun in the height of summer & cover from the rain making outdoor entertainment & dining possible even in wet weather.